Welke brandveiligheidstips staan niet in het Bouwbesluit 2012 en kunnen een hoop ellende voorkomen? In dit artikel geven we drie tips waarmee u de brandveiligheid van uw pand eenvoudig kunt verbeteren.

 

  1. Voer een jaarlijkse brandveiligheidscontrole uit

U herkent het vast wel. Door de jaren heen vinden er wat veranderingen in het pand plaats. Interne verbouwingen, vervangen van de vloerbedekking, noem het maar op. Na een paar jaar vindt er een controle plaats van de brandveiligheid van uw gebouw. Deze blijkt nu niet meer te voldoen aan de brandveiligheidseisen. Het gevolg? Een nieuw brandveiligheidsplan, met onnodige aanpassingen in het pand en daarbij een onverwachte grote kostenpost. Voer daarom een jaarlijkse controle uit. Hiermee is uw brandveiligheid altijd up-to-date en voorkomt u een financiële tegenslagen voor de lange termijn. Maar vooral de veiligheid van de klanten en uw eigen personeel zijn hiermee gewaarborgd.

 

  1. Leid één persoon op en geef deze de verantwoordelijkheid over de brandveiligheid

Stelt u zich eens voor dat één iemand binnen uw bedrijf verantwoordelijk is voor de brandveiligheid. En stel dat deze persoon over de kennis beschikt die nodig is om de brandveiligheid te borgen. Dit is een eenvoudige manier om de brandveiligheid het hele jaar de prioriteit te geven die het verdient. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat vluchtwegen door onwetendheid worden geblokkeerd en dat er bij verbouwingen te weinig rekening wordt gehouden met de brandveiligheid.

 

  1. Leg het brandveiligheidsplan altijd naast de verbouwingsplannen

Nu één persoon verantwoordelijk is voor de brandveiligheid kunt u deze betrekken in alle verbouwingsplannen. Eventuele aanpassingen op het gebied van brand- en vluchtveiligheid kunnen integraal opgenomen worden in de verbouwingsplannen.  Op deze manier komt u tijdens de jaarlijkse controle geen verrassingen meer tegen. Zo wordt uw pand steeds een stukje veiliger.

 

 

Al meer dan 20 jaar helpt Alex Schouteten bedrijven met het verbeteren van de brandveiligheid. Van het toetsen van het bouwbesluit tot het opleiden van personeel en van vluchtwegberekeningen tot het opstellen van Programma’s van Eisen. Bekijk de website www.protegu.com of neem contact op met Alex via 013 303 40 00 voor meer informatie.