Interview EditieNL

In een interview met EditieNL zette brandveiligheidsadviseur Alex Schouteten uiteen wat de gevaren zijn van rook. Hoe wet- en regelgeving in de nabije toekomst wordt aangepast en welke oplossingen er mogelijk zijn. Lees hier het interview.

 

 

 

 

 

Elk jaar komen 30 Nederlanders om bij een woningbrand. De meesten overlijden doordat ze rook inademen. Daarom doet de brandweer de komende weken in een leegstand flatgebouw onderzoek naar rookverspreiding.

Nieuwe eisen

Er wordt al behoorlijk wat gedaan op dit vlak, weet adviseur brandveiligheid Alex Schouteten. “Er is veel innovatie op het gebied van rookwerendheid. We weten inmiddels dat je niet zozeer dood gaat van de brand, maar van de rook”, legt hij uit.

Dat is in de veiligheidswetten alleen nog niet opgenomen. Daar komt binnenkort verandering in. In 2021 gaat het nieuwe Besluit bouwwerken leefomgeving in, waarin nieuwe eisen voor brandwerendheid staan.

Brandwerend is niet rookwerend

“Het gaat vooral om loopdeuren en luchtbehandelingskanalen die rookwerend moeten zijn. Dat is vooral belangrijk op plekken waar mensen niet zelfredzaam zijn, zoals seniorencomplexen, kinderdagverblijven en ziekenhuizen”, aldus Schouteten.

Die maatregelen zijn volgens de veiligheidsadviseur hard nodig. “We dachten heel lang dat alles wat brandwerend was, ook rookwerend was, maar dat is gewoon niet zo. Er moet echt nog veel gebeuren, lang niet iedereen is hiervan op de hoogte.”

Overlevingskansen

In de komende twee weken worden zo’n twintig experimenten gedaan. Voor iedere test wordt een bank in een appartement op de eerste verdieping in brand gestoken. Die laten ze twintig minuten branden om te zien wat er met de rook gebeurt. Hierna wordt de brand geblust en het gebouw geventileerd.

Met de onderzoeksgegevens verwacht het IFV meer inzicht te krijgen in hoe de rook zich precies verspreidt en hoe dit zo veel mogelijk kan worden beperkt. “Zodat we antwoord kunnen geven op vragen over vluchtmogelijkheden, overlevingskansen en inzettactieken.”

Brandveiligheid is een onderwerp waar complexe wet- en regelgeving mee gepaard gaat. Van architect, adviseur en aannemer wordt verwacht dat zij ook op het gebied van brandveiligheid weloverwogen keuzes maken. Mogelijkheden moeten goed in kaart worden gebracht en keuzes onderbouwd. Protegu helpt daarbij. Met onze kennis over brandveiligheid kunnen we u bijstaan met het maken van de juiste keuzes en het onderbouwen ervan. In de ontwerpfase, maar ook gedurende het bouwproces. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een offerte.